Que és? Un mapa per ubicar equipaments, projectes, negocis… amb una vessant ambiental.

Qui l’ha inventat? La seva creadora és Wendy Brawer.

Qui el realitza? Tothom. És un mapa obert, per tant els usuaris poden incorporar entrades.

Imagineu un mapa de la ciutat de Barcelona en el qual poguéssiu trobar múltiples opcions per viure el vostre dia a dia d’una manera més sostenible. De la mateixa manera que ara podem identificar on està la parada més propera de metro o d’autobús, o bé on hi ha alguns restaurants i serveis diversos (amb aplicacions com el mapa de Barcelona de l’Ajuntament o amb el propi Google Maps); el Barcelona Green Map ens permet ubicar negocis, botigues, iniciatives, instal·lacions, etc; totes amb una vessant ambiental.El seu origen se situa l’any 1992 a la ciutat de Nova York. La seva creadora, Wendy Brawer, va començar aquesta iniciativa amb The Green Apple Map, el qual es va difondre posteriorment a nivell digital amb més de 700 projectes en més de 55 països del món mitjançant la plataforma digital oberta: Open Green Map. És en aquesta plataforma on s’inscriu el projecte concret de la ciutat de Barcelona.

De fet, l’any 1999, l’Ajuntament de Barcelona ja va elaborar un mapa verd en format paper. La iniciativa Barcelona Green Map ofereix la possibilitat d’actualitzar-lo al màxim via digital i fer possible la seva difusió entre el màxim d’usuaris finals. De fet, un aspecte interessant d’aquesta iniciativa és que qualsevol usuari pot introduir una nova entrada en el mapa.

A mode d’exemple, les darreres incorporacions al Barcelona Green Map han estat la xarxa de deixalleries de la ciutat, la primera ruta verda en bicicleta (agregada per Bicicleta Club de Catalunya), diversos negocis i iniciatives sostenibles (com és el cas de Millor que nou, 100% vell) i, naturalment, equipaments com la Fàbrica del Sol de l’Ajuntament de Barcelona. En el següent vídeo trobareu una explicació gràfica del seu funcionament.

Article complert a Sostenible.cat.