Avui és el dia Dia Mundial de l’Aigua. Des del 12 de març s’ha desenvolupat el 6è Foro Mundial del Agua 2012. Diversos governs, agències humanitàries i experts de tot el món s’han reunit entorn el repte actual d’accés a l’aigua i sanejament. En aquesta trobada s’ha enfocat principalment la temàtica sobre l’aigua i la seguretat alimentària:  som uns 7.000 milions de persones a alimentar, i les previsions ens acosten a valors de 2.000 milions més l’any 2050. I per què parlem d’aliments si estem parlant d’aigua? Doncs perquè tot i que no en siguem massa conscients, “mengem més aigua de la que bevem”. Produir 1 kg de carn de vacum, per exemple, consumeix 15.000 litres d’aigua; i 1 kg de blat requereix 1.500 litres.

És a dir, tots aquells aliments que consumim diàriament requereixen grans quantitats d’aigua per ser produïts. Depen d’on hagin estat cultivats, del clima, de l’època de l’any, de la tècnica de cultiu o cria, etc. Parlar de l’aigua que consumim cada dia per mantenir el nostre estil de vida, és parlar de petjada hídrica: l’aigua necessària per produir tot allò que consumim, i no només aliments, és clar. Podreu trobar molta informació al respecte en aquests links, que he trobat especialment gràfics i interessants, atès l’anàlisi de cicle de vida acurat que incorporen:

Avui, en motiu d’aquest Dia Mundial de l’Aigua, la Fundació We are water de Roca presenta l’aplicació We eat water, descarregable només per a smartphones d’Apple (de moment). Aquesta aplicació presenta més de 100 receptes del món acompanyades del càlcul de la seva petjada hídrica així com una relació de tots els ingredients i de la seva petjada hídrica associada. Els diners recollits amb aquesta aplicació es destinaran a projectes de la Fundació We are water per a contribuir a un major accés a l’aigua per part de tothom. Aigua per a tots! Aigua de qualitat per a tots!

Llàstima que encara no estigui per a Android! Si tens un i-phone, descarrégate-la! Val la pena! I aprofita per disminuir la teva petjada hídrica!